23 November 2024

Rodzaje herbat, które najlepsze

Zielona, czerwona, biała. Każda z tych herbat ma pewne właściwości, które pomagają zadbać o nasze zdrowie. Dziś skupimy się na zaletach, jakie posiada czerwona herbata. Jej kolor, smak i aromat są wynikiem krótkiego procesu fermentacji, któremu jest poddawana po zbiorach. Odmiany czerwonej herbaty różnią się przede wszystkim stopniem i sposobem poddawania jej fermentacji. Przede wszystkim czerwona herbata spożywana regularnie przyśpiesza metabolizm i dlatego też bardzo często jest nazywana pogromcą tłuszczu. Powinna być zatem nieodzownym elementem diety. Ma zbawienny wpływ na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Pomaga także chronić zęby przed próchnicą, poprawia pamięć oraz koncentrację. Mając działanie moczopędne, czerwona herbata umożliwia też usuwanie toksyn z naszego organizmu. Według niektórych badań czerwona herbata pita regularnie zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Pamiętać jednak należy, że czerwona herbata powinna być odpowiednio zaparzona. Tylko wtedy będziemy mogli korzystać w pełni z jej dobrodziejstw.

Previous post Dieta low carb na redukcję
Next post Czym jest chondromalacja ?