22 November 2024

Ryby – samo zdrowie

Każdy, kto choćby przelotnie zapoznał się z tak zwaną piramidą żywieniową, zdaje sobie sprawę z tego, że wysokie miejsce w tym zestawieniu zajmują ryby. Z jakiegoś powodu dyskryminowane względem mięsa otrzymywanego dzięki hodowli bydła i trzody, ryby mają moc zadbania o najpilniejsze potrzeby odżywcze ludzkiego organizmu. Ich głównym skarbem są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3 i DHA. Te zdrowe rybie tłuszcze warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego: obniżając poziom złego cholesterolu, uspokajając ciśnienie krwi i przeciwdziałając zmianom miażdżycowym. Być może o wciąż zbyt niskiej popularności ryb decyduje brak przyzwyczajenia do nich, być może też kwestia nieco bardziej kłopotliwego przyrządzania rybnych dań. Warto jednak przełamać lody i wypróbować, na ile rybny stek jest w stanie wpisać się w regularny jadłospis. Współcześnie zresztą istnieją nieco przetworzone produkty rybne: panierowane paluszki i kotleciki, które podobnie jak większość ryb sprzedaje się w formie mrożonek.

Previous post Zadbaj o zdrowie, bo to też ma wpływ na wagę!
Next post Zdrowie poprzez zwiększenie bezpieczeństwa